2020-08-19 09:33:57• hírek • Bede Emőke

A németországi körülményekről nyilatkozott egy nagytarnai szezonmunkás

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Ahogyan megannyi romániai sorstársa, úgy a nagytarnai Vasile Stan is úgy határozott, hogy a jobb megélhetés reményében Németországban próbál szerencsét mint szezonmunkás. Mindarra azonban, amin ott kellett keresztülmennie, egyáltalán nem számított – legalábbis ez derül ki abból a Mediafax által ismertetett interjúból, melyet a férfi egy németországi lapnak adott.

A német lap tudósítása szerint Vasile Stan június végén egy, a bajorországi Mamming területén található gazdaságban kapott munkát uborkaszedőként. A kifejezetten nehéz körülmények között ledolgozott munkáért óránként mindösszesen 6 eurót fizettek a férfinak, majd alig négy héttel később az 500 szezonmunkásnak szinte a fele, köztük Vasile Stan is megfertőződött az új típusú koronavírussal.


A nagytarnai férfi szerint a tömeges fertőzést el lehetett volna kerülni, ha a gazdaság tulajdonosa betartja az alapvető járványügyi előírásokat, azaz ha nem túlzsúfolt autóbuszokkal szállítja munkásait a földekre, ha az uborkaszedőknek nem kellett volna szinte egymáson feküdnie az uborka-betakarító gép "szárnyain", és ha a betegeket időben szeparálták volna az egészségesektől. „Úgy kezeltek minket, mint az állatokat” – mondta a német lapnak Stan.


A férfi a főnökéről egyébként azt is elárulta, hogy egy agresszív személy, aki még akkor sem adott vizet munkásainak, mikor azok szinte megtikkadtak a nyári forróságban. Stan elmondása szerint a személyazonossági okmányokat minden munkástól elvették, és kaptak helyette egy kártyát, melyen csak a nevük, egy vonalkód és egy szám szerepelt. Vasile Stan például az 505-ös számú munkás volt.


A nagytarnai férfinak és több munkatársának végül egy román érdekeltséggel is rendelkező tanácsadó cég nyújtott segítséget. A ledolgozott egy hónapért Stan mindösszesen 725 eurót kapott, mi több, főnöke azt is a szemére hányta, hogy megszegte a munkaszerződésben foglaltakat, amikor a tanácsadó cég segítségét kérte. A szezonmunkásnak azonban szerencsére sikerült hazatérnie, és jelenleg határozottan azt állítja, hogy mostani tapasztalatai fényében már egyáltalán nem gondolkodik azon, hogy valaha is visszatérjen Németországba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: